Ezt a kérdést szinte mindenki feltette nekem…

… ezért úgy döntöttem, leírom ide, hogy mit gondolok ezzel kapcsolatban (ne kelljen annyiszor leírnom 🙂 ) Hangsúlyozom, hogy ez az én privát véleményem, nem feltétlenül fog megegyezni a tieddel.

Jóóóó hosszúra sikeredett, de szerintem olvasd el 🙂

Szóval, a kérdés, amit szinte mindenki feltett nekem, amikor beszéltem neki a SkyWay lehetőségéről:

ÉS EZ MENNYIRE BIZTOS?

Nos, nyilván, ez a kérdés bennem is felmerült, amikor még csak ismerkedtem a lehetőséggel.

Sok helyen lehet olvasni, hogy GARANCIA van bizonyos termékekre, szolgáltatásokra. Ez egy megvásárolt termék esetében könnyen értelmezhető: elromlik, visszaviszed, kicserélik vagy javítják.

Egy szolgáltatás igénybe vételekor már nem annyira egyértelmű: a szolgáltatás jellegétől is függ, van-e lehetőség garanciavállalásra.

A SkyWay esetében viszont még cifrább a helyzet: itt egy olyan közlekedési rendszer készül, amilyen eddig még nem volt. Alapjaiban más, mint az eddig létezőek. És az a lehetőség, amit a cég a mikro kölcsön nyújtásért cserébe kínál nekünk, kishitelezőknek, az sem a termék, sem a szolgáltatás kategóriába nem nagyon illik bele.

Maga a húrvasút elkészítése termék létrehozás, gyártás: erre nyilván a cégnél is, és az alvállalkozóknál is megvannak a gyártási garanciák, mint minden más termék esetében, amik le vannak szabályozva a helyi törvények szerint. A szeptemberi berlini InnoTrans közlekedési kiállításon már működő prototípus mutatkozott be, tehát ez a része működőképes. Ezt fogják bizonyítani a novemberre elkészülő tesztparkban elvégzendő mérések, amikkel a szükséges bizonylatokat, tanúsítványokat is megszerzik.

A másik rész, ami minket kisfinanszírozókat érint, az a mikro kölcsön nyújtás, illetve az ezért cserébe megszerezhető tulajdonrészek, és azok majdani eladhatósága.

Ami minket igazán érdekel, az az, hogy VALÓBAN el fogjuk-e tudni adni majd a megszerzett tulajdonrészeket, és azt VALÓBAN kifizetik-e majd nekünk? Nem csak átverés-e az egész, és nem csak a pénzünket nyúlják le? Ugye benned is ilyen kérdések kavarognak?

Azt ugye tudjuk, hogy a cég a kishitelezőktől befolyó összegekből finanszírozza a folyó építkezési munkákat. Jelenleg a mikro kölcsönökkel a tesztpark építését finanszírozzuk. Világszerte rengeteg ilyen közösségi finanszírozású StartUp projekt fut, sikerrel.

Azt is tudjuk, hogy a céget – a jelenlegi eszközei, épületei, minden ingó és ingatlan vagyona, valamint a már létező előszerződései alapján – egy nemzetközi független cég (Szellemi Tulajdonok Világméretű Szervezete, a World Intellectual Property Organization) értékelte fel, ez alapján van a cégnek egy “eszmei értéke” (136 milliárd fontsterling). Ebben a cégben szerezhetnek a kis- és nagy hitelezők tulajdoni hányadot az általuk nyújtott hitelekért cserében.

Az is ismert tény, hogy a “gazdagok világában” a tőzsdei részvényekkel való kereskedelem nagyon is működik, sokan gazdagodtak már meg ebből – és persze sokan buktak is már bele. A tőzsde világa külön szakértelmet igényel, és jó sok befektetni való tőkét. Sok példa volt már arra, hogy akik egy kezdő cég elindításába fektették be a pénzüket, tulajdonrész vásárlásával, később sokszorosára növekedett a vagyonuk (lásd pl. Google, Facebook, Apple, Richter, stb.). Tehát az elképzelés (hogy miből lehet itt sok pénzünk), nagyon is valós, létező és működő módszer. Még akkor is, ha számunkra, “hétköznapi” emberek számára egy ekkora mértékű vagyongyarapodás már a tündérmese kategóriába tartozik.

Azt tudomásul kell venni, hogy ez egy kockázati befektetés. Vagyis van kockázata.

De mondj nekem egyetlen olyan dolgot, amiben nincs kockázat.

Ha elmész dolgozni egy céghez, mi a garancia, hogy kifizetik időben a munkádat? Mi a garancia, hogy következő hónapban nem megy csődbe? Hogy nem küldenek el pár hét múlva? Semmi.

Ha megvásárolsz egy drága okos telefont, mi a garancia, hogy nem lopják el tőled? Mi a garancia, hogy nem romlik el? De ha még ezektől el is tekintünk, mert pl. van rá bolti vagy gyári garancia és van biztosításod is – mennyit fog érni ez a telefon egy év múlva? Az árának a töredékét, mert lesz már helyette sokkal többet tudó. Szerintem ez is ugyanolyan kockázat, sőt, biztosabban kockázat, mert ezt előre tudod, hogy a telefon értéke BIZTOSAN nagyon lecsökken pár hónap múlva. De ugyanez igaz bármelyik másik műszaki cikkre is.

Ha saját vállalkozást indítasz, mi a garancia, hogy működőképes lesz? Mi a garancia, hogy be tudod fizetni időben a járulékokat, az adót, és még meg is tudsz élni belőle? Semmi. Még akkor sincs ezekre garancia, ha minden klappol: jó termék, nagy kereslet – mert bármikor jöhet egy olyan történés, ami mindent keresztbe húz.

AZ ÉLETBEN MINDENNEK VAN KOCKÁZATA. EZT EL KELL FOGADNI. AKI SOHA NEM TESZ SEMMIT, AZ LEHET, HOGY NEM VESZÍT LÁTVÁNYOSAN, DE NYERNI SEM FOG SOHA.

Nekem nagyon szimpatikus volt, amit a húrvasút fejlesztője, Eduard Anatolij Junitszkij mondott egy vele készül riportban a garanciával kapcsolatban. Idézem:

Milyen biztosítékot ad az RSW rendszerek vállalkozás és mi támasztja azt alá?

” Biztosítékot nem adunk. De egyetlen más cég – akár nyilvános, akár részvény tulajdonosi – sem ad garanciát sehol máshol sem a világon. Ez egy piac. Ma felvirágzol, holnap csődbe mész. Ez nem egy bank, ez nem valamiféle más formájú tevékenység, ez egy cég amely dolgozni akar, és működni fog egy adott piacon, és ezt a piacot akarja kibővíteni és továbbra is fejleszteni. Ez a garancia, nem az, hogy mondjuk, én garantálom. Mit ér az én garanciám? Semmit. Biztosítékot egy cég jelenthet csak, amelyik kiviszi a nemzetközi piacra a technológiát és megszerzi a piac egy részét. Ezt meg is fogja óvni és meg is fogja védeni és kiterjesztheti, mondjuk akár 100 évre. Milyen biztosítékot tudott volna adni a Coca Cola 125 évvel ezelőtt, amikor megvette 5 $-ért a Coca Cola technológiáját? Ez egy bizonyos összetétel: le van írva, hogy, hogy mi van benne, hogyan szórd bele, hogyan hevítsd, melegítsd fel, hogyan keverd össze, és kapsz valamiféle italt. Milyen biztosítékot lehet ehhez adni? Azonban miközben az ital összetételét titokban tartod, és 125 évig árulod, folyamatosan bővítve ezt a piacot, megszerzel billió dollárt! Most képzeljük el, hogy mi ugyanazt megismételjük csak a mi technológiánkkal. Tudjuk, hogyan kell csinálni, képesek vagyunk csinálni, és megmutattuk a termékünk működőképességét a tesztszakaszokon. Itt van a technológia – vásárolják meg, és mi fejlődünk tovább. … Becslésem szerint ebben a vállalatban 15-20 év múlva 5 millió embernek kell dolgoznia! Addigra több millió km utat kell, hogy megépítsünk! A nyereségnek ennek a cégben több kell lennie ezer milliárd dollárnál is! Ma egyetlen ilyen cég sincs. De ez nem jelenti azt, hogy egy varázspálca suhintásra ezt elérjük, és hogy ehhez valamiféle tanúsítvány biztosítékot jelent és mindent biztosít is ehhez. Nem. De mi olyan új terméket adunk a világnak, amely nincs sehol máshol a világon! Mint ahogy a maga idejében a Boeing adott egy terméket – a repülőgépet. Ahogy Steve Jobs adott egy terméket – az iPhonet. Mert erre az RSW technológiára megvan a piac – az egész bolygó minden országa. És egy hozzáértő marketing politikával mi ezt a piacot legalább 50 százalékban megnyerjük! Ez az, ami garanciát jelent – a közös összefogásunk jelentősége – és nem bárki egyszemélyi garanciája.”

Nekem személy szerint ez sokkal többet nyomott a latban, mintha azt láttam volna kiírva, hogy a cég garantál bármit is.

Mindezek miatt én a következőképpen gondolkozom:

Tudomást szereztem erről a lehetőségről. Utánaolvastam, utánajártam minden fellelhető információnak, amit találtam. Engem meggyőzött, többek között azzal is, hogy rengeteg információt közzé tesznek, videót, cikket, stb. Nem bújnak meg a háttérben. Én hiszek ebben az egészben. Nem csak a pénzkereseti részében, hanem magában a technológiában is, hiszen a kettő összefügg.

A jelenlegi ismereteim birtokában nagyon-nagyon bízom abban, hogy 1-2 éven belül iszonyúan örülni fogok annak, hogy belevágtam. De ha neadjisten mégsem úgy alakulnának a dolgok, ahogy szeretnénk, akkor el kell viselnem azt a tényt, hogy x ezer Ft-om “füstbe megy”. De ezt el fogom tudni viselni, hiszen az csak pénz. A tulajdonrészért cserébe lemondtam pár olyan dologról, amire egyébként is “haszontalanul” elköltöttem volna ezt a pénzt (kávé, műkörmös, nasi), tehát nem plusz kiadásként élem meg.

Viszont ha nem vágnék bele, és minden a tervek szerint alakul, azt nagyon nehezen viselném el, életem végéig kísértene, hogy előttem volt a lehetőség, és nem éltem vele.

De nyilván csak az idő fogja eldönteni, hogy valóban sikerül-e mindent a tervek szerint megvalósítaniuk.

Neked is azt javaslom, hogy nekem ne higgy. Ne nekem higgy. Hanem tegyél meg annyit magadért, a családodért, hogy szánj időt a tájékozódásra. Mert csak ennek a sok információnak a birtokában alakul ki benned egy erős vélemény, ami alapján meg tudod hozni a saját döntésedet, amiért felelősséget is tudsz vállalni.

Ha viszont a tájékozódás után is azt érzed, hogy nagyon nem bízol a lehetőségben, akkor szépen kérlek, ne kezdj bele.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! Köszi!Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Google+
Google+
Email this to someone
email
Print this page
Print
Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.